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	Subject:
	Accessibility Needs in Deferred Maintenance Reporting    

	
	

	To:
	Regional Foresters, Station Directors, Area Director, IITF Director, Deputy Chiefs and WO Directors   

	
	

	Field units have requested clarification of the Agency’s direction regarding the documentation of facility accessibility needs for deferred maintenance reporting. This letter serves to clarify the requirements and Agency direction, which will also be incorporated into future revisions of the deferred maintenance protocols and/or FSH 6509.11. The clarification below aligns with the Federal Accounting Standards Advisory Board (FASAB) and Forest Service Manual (FSM) definition of deferred maintenance (DM).
General Information

The Architectural Barriers Act of 1968 (ABA) 42 USC 4151, requires all facilities (buildings or recreation sites) that are constructed, purchased, altered, rented or leased by, for, or on behalf of a Federal agency to be accessible.  The Forest Service implements the ABA requirements for facilities through the ADA/ABA Accessibility Guidelines (ADA/ABAAG) and the Forest Service Outdoor Recreation Accessibility Guidelines (FSORAG).  The only exceptions to accessibility requirements are specifically cited within these guidelines.  For example, for fire, administrative and other facilities (FA&O) and recreation buildings the only exceptions to the requirement to comply with the guidelines are those specifically listed in the ADA/ABAAG section F203.

Deferred Maintenance Reporting

One major change from prior years reporting is that for recreation sites, the accessibility work items no longer have to be documented on a transition plan for them to be considered DM. Instead, accessibility needs for all buildings, including fire, administrative, and other (FA&O) facilities, as well as buildings and other facilities on recreation sites, shall be reported as follows:

If the facility (building or recreation site) was constructed, purchased, or altered since 1968 (per the ABA), the Agency is required to comply with the accessibility code. An “alteration” as defined in the ABA is:   

A change to a building or facility that affects or could affect the usability of the building or facility or portion thereof. Alterations include, but are not limited to, remodeling, renovation, rehabilitation, reconstruction, historic restoration, resurfacing of circulation paths or vehicular ways, changes or rearrangement of the structural parts or elements, and changes or rearrangement in the plan configuration of walls and full-height partitions. Normal maintenance, reroofing, painting or wallpapering, or changes to mechanical and electrical systems are not alterations unless they affect the usability of the building or facility.

If an evaluation or survey of the facility identifies accessibility code items that should have been accomplished based on the post-1968 construction, purchase, or alteration, then the needed work is to be documented as deferred maintenance.  If, however, an evaluation or survey of the facility identifies accessibility work items in a facility that was constructed, purchased, or last altered before 1968, therefore prior to the ABA code requirements, then the work is considered a capital improvement need. 

It should be noted that beyond the ABA code requirements for facility accessibility, there are additional programmatic responsibilities under Section 504 of the Rehabilitation Act of 1973 (Section 504) that are further detailed in 7 CFR 15 e. The requirement of this law and regulation is for equal opportunity for all people to be able to participate in the program being provided, as long as such access does not fundamentally alter that program.  The need for that access could necessitate a renovation of a building or recreation site constructed, purchased, or last altered before 1968.  Considering the last work on the facility took place before the 1968 enactment of the ABA, any facility work necessary to meet the Section 504 requirements are to be considered capital improvement. 

Should you have any questions regarding this issue please contact Janet Zeller, National Accessibility Program Manager, at (202) 205-9597 or jzeller@fs.fed.us.



	/s/ Jesse L. King


	JESSE L. KING

	Chief Financial Officer


cc:  Janet Zeller, Francisco Valenzuela, Craig Lasser, Ed James, Misty C Alvarez, Karen Schroyer, James A White   
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